Semaforul


Opresti la semaforul rosu, in dreapta unei masini deja parcate. Soferul NU te poate vedea. La culoarea verde, tu pleci inainte, iar el face dreapta peste tine. Chiar si masinile mici te pot surprinde astfel, dar cel mai des se intampla cu autobuzele sau cu camioanele.


Ce vede ciclistul

Te-ai oprit in dreapta unei masini care asteapta la semafor sau la un semn de STOP. SOFERUL NU TE POATE VEDEA! Cand sa face verde, te misti inainte si soferul vireaza la dreapta si te loveste.

Cum evita ciclistul coliziunea:

  1. Nu te opri unde soferul nu te poate vedea. Opreste-te in punctul "A" aratat pe desen, unde primul sofer te poate vedea, sau la punctul "B" in spatele primei masini. Daca te opresti in punctul "B", prima masina nu te poate lovi cand vireaza dreapta si a doua masina te poate vedea clar. Nu uita ca ambele masini pot intra in tine.

Daca ai ales "A" traverseaza mai repede imediat ce s-a facut verde.

Daca ai ales "B", stai in spatele primei masini cand s-a facut verde. Este posibil sa vireze la dreapta la intersesctie sau sa coteasca neasteptat la dreapta. Incearca sa stai in fata masini din spate pana cand treci de intersesctie, pentru ca e posibil sa incerce sa te depaseasca sau sa-ti taie calea in timp ce vireaza dreapta.

Ce vede soferul

Ai oprit in banda dreapta la culoarea semaforului rosu sau la un semn STOP. Un ciclist se opreste si el pe partea dreapta a masini tale si nu il vezi .

Cand culoare semaforului se face verde virezi dreapta si ciclistul continua sa circule intainte. Atunci se produce coliziunea

Cum poate un sofer să evite aceasta coliziune:

  1. Foloseste semnalizarea. Daca un ciclist te vede ca semnalizezi stanga sunt sanse mai mici sa incerce sa te depaseasca pe dreapta. Ei pot opri in spatele tau , sau sa vireze stanga .In ambele cazuri nu are cum sa se intample o coliziune.

  2. Uita-te inainte de a vira . Nu toti ciclisti sunt constienti de pericolul pe care il pot crea daca circula in fata masinii sau in lateralul unui sofer. Tot timpul asigura-te inainte de a vira la dreapta cand pleci de la STOP.

  3. Intarziati inainte de a intoarce. In zone cu trafic mare de ciclism, adauga o jumatate de secunda intarziere cand pleci de la semnalul STOP sau de la semafor. Acest lucru te va ajuta sa vezi ciclisti care erau in punctul mort si au inceput sa circule.
© Traducere si adaptare dupa The 10 Most Common Car-Bike Collisions & How to Avoid Them - realizat de Marin "Share The Road" Program http://www.marinsharetheroad.org/ pe baza materialului pus la dispozitie de Michael Bluejay http://www.bicyclesafe.com/.
Toate drepturile asupra continutului acestui material apartin autorilor.
Biciclete.net detine in exclusivitate dreptul de a publica acest material in limba romana.
mtb-tours.kerucov.ro: Bike Ride To Gura Vadului, 17 octombrie 2015 – 18 octombrie 2015, Judetul Buzau, Judetul Prahova, Romania
12 Oct 2015 13:40 - Eveniment / traseu biciclete: BIKE RIDE TO GURA VADULUI, 17 octombrie 2015 - 18 octombrie 2015, in zona Judetul Buzau, Judetul Prahova, Romania - Acea...

mtb-tours.kerucov.ro: Constanta History Race 2015, 18 octombrie 2015, Judetul Constanta, Romania
12 Oct 2015 13:30 - Eveniment / traseu biciclete: CONSTANTA HISTORY RACE 2015, 18 octombrie 2015, in zona Judetul Constanta, Romania - History Race 2015 - Pentru formular...

freerider.ro: Retrospectiva saptamanii 5 – 11 octombrie 2015
12 Oct 2015 12:40 - Astăzi îți prezentăm cele mai interesante articole ale săptămânii trecute. Luni 5 octombrie Tare ca Piatra anun#...In Statele Unite, Lance Armstrong, cel mai titrat ciclist profesionist din toate timpurile, a acceptat să participe la o campanie non-profit pentru promovarea traficului în siguranţă.
2004 - 2024 © www.biciclete.net este un proiect Vlad Dulea