Carligul pe dreapta (versiunea 1)


Versiune 1

Aceasta coliziune se intampla atunci cand o masina taie calea unui ciclist si imediat dupa aceea vireaza la dreapta , direct in fata ciclistului .Aceast viraj la drepta se poate face la o intersesctie , alee sau parcare.

Cea mai probabila cauza in aceasta coliziune este soferul care nu pot aprecia viteza ciclistului. Multi soferi se gandesc ca un ciclist nu merge prea repede. Dar nici nu le trece prin minte ca pot evita la timp coliziunea.

Ce vad ciclistii

O masina te depaseste si vireaza la dreapta direct in fata ta sau direct in tine. Soferii cred ca tu nu mergi foarte repede pentru ca esti pe bicicleta , dar nici nu se gandesc ca nu pot sa te depaseasca in timp. Acest timp de coliziune este foarte greu de  evitat pentru ca tu vezi tocmai in ultima clipa si nu ai cum sa te feresti.

Cum un ciclist poate evita acest tip de coliziune:

  • Circula pe stanga. Ocupand banda  este mai greu ca soferii sa te depasesca si mai putin probabil sa-ti taie calea. Daca banda pe care circuli este destul de mare ca masinile sa te poata depasi in sigurata , ar trebuie sa ocupi o banda.
  • In general legea rutiera prevede ca o banza sa aiba latimea minima  egala cu a unei masini.
  • Uita-te in oglinda retrovizoare inainte de a intra intr-o intersesctie.Cand treci prin intersesctie trebuie sa fi foarte atent la ce este in fata ta

Ce vede un sofer

Ai depasit un ciclist si virezi al dreapta . Ciclistul te loveste pe partea dreapta a masinii sau lovesti pe ciclist din plin.

Cum un sofer poate evita acest timp de coliziune:

  1. Foloseste-te de oglinda retrovizoare. Nu vira in fata nici unui vehicul pe care tocamai l-ai depasit fara sa te uiti in oglinda retrovizore.
  2. Tratati toti ciclisti ca pe un vehicul care se misca cu viteza redusa. Daca iei in consoderatie acest tip de coliziune este clar ca nu vei mai depasi nici un vehicul si nu vei vira brusc drepata in fata lor.
  3. Semanlizeaza mai devreme cand vrei sa virezi. Nu numai ca este ilegal sa virezi fara sa semnalizezi , dar creste sansa de a fi lovit din spate de o alta masina. Dar daca te vede un ciclist ca semnalizi el poate opri si poate evita la timp sa evide coliziunea.

  4. Afla cat de repede poate merge o bicicleta. Pe un drum drept o bicicleta poate circula cu o viteza cuprinsa intre 9 si 49 de km/h. Ciclistii care coboara un deal au o viteza mai mare si un ciclist care urca un deal are o viteza mai mica.

  5. Invatata sa apreciezi viteza unui ciclist. Ca sa apreciezi viteza medie unui ciclist, incearca sa mergi pe langa el ca sa poti sa vezi cu ce viteza merge uitandute la vitezometru. Este responsabilitatea ta sa fi constient de toti participantii la trafic de pe strada .
© Traducere si adaptare dupa The 10 Most Common Car-Bike Collisions & How to Avoid Them - realizat de Marin "Share The Road" Program http://www.marinsharetheroad.org/ pe baza materialului pus la dispozitie de Michael Bluejay http://www.bicyclesafe.com/.
Toate drepturile asupra continutului acestui material apartin autorilor.
Biciclete.net detine in exclusivitate dreptul de a publica acest material in limba romana.
mtb-tours.kerucov.ro: Bike Ride To Gura Vadului, 17 octombrie 2015 – 18 octombrie 2015, Judetul Buzau, Judetul Prahova, Romania
12 Oct 2015 13:40 - Eveniment / traseu biciclete: BIKE RIDE TO GURA VADULUI, 17 octombrie 2015 - 18 octombrie 2015, in zona Judetul Buzau, Judetul Prahova, Romania - Acea...

mtb-tours.kerucov.ro: Constanta History Race 2015, 18 octombrie 2015, Judetul Constanta, Romania
12 Oct 2015 13:30 - Eveniment / traseu biciclete: CONSTANTA HISTORY RACE 2015, 18 octombrie 2015, in zona Judetul Constanta, Romania - History Race 2015 - Pentru formular...

freerider.ro: Retrospectiva saptamanii 5 – 11 octombrie 2015
12 Oct 2015 12:40 - Astăzi îți prezentăm cele mai interesante articole ale săptămânii trecute. Luni 5 octombrie Tare ca Piatra anun#...In Statele Unite, Lance Armstrong, cel mai titrat ciclist profesionist din toate timpurile, a acceptat să participe la o campanie non-profit pentru promovarea traficului în siguranţă.
2004 - 2024 © www.biciclete.net este un proiect Vlad Dulea