1. O pornire bună


Să vedem mai întâi cum vă urcaţi pe bicicletă. Dacă vă urcaţi în mod adecvat, veţi porni mai repede şi mai sigur şi veţi avea o poziţie mai eficientă în timpul cursei. Vom vedea de asemenea cum puteţi coborî cu uşurinţă astfel încât să aveţi o poziţie care să vă permită să reluaţi cursa rapid.

PORNIREA ŞI OPRIREA

Când vă urcaţi pe bicicletă, mai întâi aplecaţi-vă peste cadru în faţa şelei. Ţineţi maneta frânei astfel încât bicicleta să nu se mişte. O bicicletă stabilă vă permite să aveţi poziţia adecvată pentru a vă urca.

Acum, folosind oricare picior, întoarceţi uşor înapoi pârghia pedalelor până când pedala este în poziţia orei 2 – înainte şi sus. Dacă pârghia nu se întoarce cu uşurinţă, reglaţi cu grijă maneta schimbătorului de viteze până când lanţul este drept.

De îndată ce piciorul dumneavoastră este pe pedală în poziţia orei 2, sunteţi gata de pornire. Lăsaţi frânele şi apăsaţi în jos pe pedală. Prima pornire a pedalei pune bicicleta în mişcare şi vă ridică pe şa. Când pedala opusă vine în poziţie superioară, puneţi piciorul pe ea pentru a doua lovire a pedalelor.

Când vreţi să opriţi, staţi pe o pedală şi alunecaţi uşor de pe şa. Aplecaţi uşor bicicleta spre lateral şi puneţi piciorul liber pe sol. Când staţionaţi, ridicaţi un picior şi o pedală în poziţia de pornire a orei 2.

Indiferent de tipul de pedale pe care îl folosiţi (vedeţi mai jos), puneţi doar un picior pe sol atunci când opriţi. Celălalt picior aşteaptă pe pedală în poziţia orei 2, pregătit pentru o pornire rapidă.

Introduceţi o curea pentru pedale, aşa cum vi se indică, din exteriorul spre interiorul pedalei. Lăsaţi capătul să atârne astfel încât să puteţi trage de el pentru a strânge cureaua.

Atunci când încetiniţi pentru a opri, treceţi într-o viteză mică, de pornire. În cazul unei biciclete echipate cu "derailleur", vitezele se schimbă doar în timp ce apăsaţi încă pe pedale – de aceea este bine să anticipaţi din timp oposibilă oprire.

FOLOSIREA PEDALELOR CU SAU FĂRĂ CURELE

Curelele pentru pedale sunt " centurile picioarelor dumneavoastră". Deşi nu sunt necesare, ele sporesc eficacitatea şi siguranţa pedalării. Dar este nevoie de practică pentru a învăţa cum să le folosiţi. Trebuie să aveţi certitudinea că stăpâniţi mecanismul de dezlegare înainte de a le folosi pe traseu.

Introduceţi curelele aşa cum se arată în imagine – din exterior spre interiorul pedalei. Lăsaţi capătul curelei să atârne asemenea urechii unui căţel– nu-l introduceţi înapoi în cataramă. Strângeţi cureaua trăgând de capăt şi dezlegaţi-o împingând catarama în afară cu degetul mare.

EVITAREA GREŞELILOR FRECVENTE

Nu încercaţi să staţi pe şa având ambele picioare pe sol înainte de a porni. Dacă puteţi sta astfel înseamnă că şaua este prea joasă. Asiguraţi-vă că înălţimea şelei este reglată adecvat (un magazin bun de biciclete vă poate ajuta). O şa care este prea jos (sau prea sus) poate produce răni la genunchi şi vă îngreunează pedalarea.

Împingerea bicicletei prin alergarea pe un picior, ca pe un scooter, sau saltul pe bicicletă de pe o parte, ca pe un cal, nu sunt metode la fel de sigure şi stabile precum metoda păşirii pe o pedală, descrisă mai sus în acest capitol.

REZUMAT

Exersaţi metoda păşirii pe pedală până când o veţi stăpâni. Ridicaţi şaua dacă este prea joasă. De asemenea, exersaţi schimbarea vitezelor în cazul opririi, astfel încât să aveţi o acceleraţie bună când veţi porni din nou. Veţi avea astfel o pornire mai uşoară, mai sigură şi mai rapidă.


Cuprins Capitolul anterior Capitolul următor
© Traducere si adaptare dupa Bicycling Street Smarts by John S. Allen http://www.bikemaps.com/bss.htm.
Majoritatea textelor si ilustratiilor sunt republicate sub licenta Rodale Press. Autorul John Allen si editorul Rubel Bikemaps detin drepturile de autor asupra textelor si ilustratiilor din acest material, in toate editiile in care acesta apare sau a aparut.
mtb-tours.kerucov.ro: Bike Ride To Gura Vadului, 17 octombrie 2015 – 18 octombrie 2015, Judetul Buzau, Judetul Prahova, Romania
12 Oct 2015 13:40 - Eveniment / traseu biciclete: BIKE RIDE TO GURA VADULUI, 17 octombrie 2015 - 18 octombrie 2015, in zona Judetul Buzau, Judetul Prahova, Romania - Acea...

mtb-tours.kerucov.ro: Constanta History Race 2015, 18 octombrie 2015, Judetul Constanta, Romania
12 Oct 2015 13:30 - Eveniment / traseu biciclete: CONSTANTA HISTORY RACE 2015, 18 octombrie 2015, in zona Judetul Constanta, Romania - History Race 2015 - Pentru formular...

freerider.ro: Retrospectiva saptamanii 5 – 11 octombrie 2015
12 Oct 2015 12:40 - Astăzi îți prezentăm cele mai interesante articole ale săptămânii trecute. Luni 5 octombrie Tare ca Piatra anun#...In Statele Unite, Lance Armstrong, cel mai titrat ciclist profesionist din toate timpurile, a acceptat să participe la o campanie non-profit pentru promovarea traficului în siguranţă.
2004 - 2024 © www.biciclete.net este un proiect Vlad Dulea