9. Soluţii pentru rezolvarea problemelor care apar în trafic


Trebuie să recunoaştem că unele situaţii care apar în trafic depăşesc limitele normale. Atunci când sistemul de trafic nu mai funcţionează din cauza supraaglomeraţiei, a lipsei de anticipare şi a nerespectării regulilor de circulaţie, veţi fi nevoit să vă „croiţi drum” prin haos.

Dacă circulaţi cu atenţie puteţi depăşi cu bine astfel de situaţii dificile, fără a arăta lipsă de respect faţă de ceilalţi utilizatori ai şoselei. Iată câteva situaţii în care trebuie să aveţi iniţiativă.

ATUNCI CÂND LUMINILE SEMAFORULUI NU SE SCHIMBĂ

Întotdeauna trebuie să opriţi şi să aşteptaţi la lumina roşie. Nu numai că veţi fi astfel în siguranţă, dar de asemenea veţi spori respectul arătat faţă de biciclişti ca buni participanţi la trafic.

Însă unele lumini ale semaforului nu devin verzi până ce nu primesc un semnal de la un senzor metalic îngropat în asfalt. Unii dintre aceşti senzori nu reacţionează la biciclete.

Puteţi recunoaşte senzorul într-o structură pătrată sau octagonală de linii subţiri pe asfalt, unde se află şanţuri speciale pentru firele detectoare. Senzorul reacţionează atunci când circulaţi pe unul dintre fire. (Uneori, şanţurile pentru fire nu sunt vizibile, deoarece strada a fost repavată după un anumit timp de la instalarea lor).

Dacă bicicleta dumneavoastră nu poate atinge senzorul, sunteţi nevoit să aşteptaţi o maşină care să facă acest lucru, altfel va trebui să treceţi pe roşu. În acest caz trecerea pe roşu nu este împotriva legii deoarece semaforul este defect. Dacă se întâmplă să aveţi un accident sau să fiţi penalizat din cauză că lumina semaforului nu s-a schimbat în verde, este vina celor care au instalat semaforul.

Senzorii care funcţionează şi pentru biciclete sunt disponibili la preţuri mici. Există reglementări în privinţa acestor senzori. Dacă doriţisă promovaţi condiţii mai bune pentru biciclişti, alertaţi oficialii guvernamentali în privinţa oricăror condiţii inadecvate circulaţiei cu bicicleta pe şosele. Aduceţi-le la cunoştinţă că au responsabilitatea de a asigura existenţa unor şosele cât ami sigure pentru toate tipurile de vehicule şi că integrarea bicicliştilor în trafic este importantă. Implicarea la nivel local poate fi eficientă.

DEPĂŞIREA BLOCAJELOR ÎN TRAFIC

Blocajele în trafic nu trebuie să vă oprească – acesta este unul dintre avantaje ale mersului cu bicicleta prin oraş.Dar în spaţiul în care există un ambuteiaj este nevoie de multă atenţie. Maşinile oprite într-un blocaj în trafic prezintă aceleaşi pericole neprevăzute ca şi maşinile parcate: zone greu vizibile, uşi deschise brusc, porniri sau viraje neaşteptate.

Dacă este liberă banda pentru depăşire, folosiţi-o, mai degrabă decât să înaintaţi cu greu printre maşini. Dacă strada este complet blocată, înaintaţi ţinând mâinile pe manetele pentru frâne. Nu uitaţi: uşa oricărei maşini se poate deschide brusc.

Dacă vă aflaţi într-un blocaj în trafic, puteţi fi sigur că maşinile nu se vor mişca deoarece nu au spaţiu. Dar dacă există străduţă laterală liberă sau un spaţiu, pentru parcare în care ar putea intra o maşină, trebuie să presupuneţi că va face aceasta. Priviţi dacă roţile din faţă ale maşinii sunt întoarse. Depărtaţi-vă de maşină atunci când o depăşiţi şi încercaţi să atrageţi atenţia şoferului în timp ce vă apropiaţi de partea frontală a maşinii.

Atunci când maşinile sunt oprite, dar nu întru totul bară la bară, fiţi foarte atent la maşinile de pe celelalte benzi căci ar putea să intre în spaţiile libere. Opriţi-vă şi uitaţi-vă cu atenţie înainte de a intra într-un spaţiu. Este nevoie de o atenţie specială atunci când depăşiţi un vehicul peste a cărui capotă nu puteţi vedea, precum în cazul camionetelor.

În cazul unui blocaj în trafic, nu depăşiţi un camion lung sau un autobuz decât dacă banda alăturată este complet liberă. Când circulaţi aproape de partea laterală a unui astfel de vehicul, este posibil ca el să se apropie de dumneavoastră şi nu veţi mai avea spaţiu de refugiu.

Când vă apropiaţi de o intersecţie, schimbaţi benzile folosind aceeaşi poziţie ca şi pentru traficul normal. Înainte de a trece prin faţa unei maşini pentru a schimba benzile, realizaţi contact vizual cu şoferul chiar dacă maşina este oprită. Atunci când ajungeţi într-o intersecţie, aşteptaţi în spatele primei maşini de la semafor. Nu vă plasaţi alături de prima maşină. Şoferii nu utilizează întotdeauna semnalizarea pentru viraje, astfel că nu ştiţi sigur în ce direcţie va vira maşina când semaforul va arăta culoarea verde.

Aceste tactici pentrusituaţiile de blocaj în trafic vă feresc de riscuri în mod rezonabil, dar în unele zone legea nu permite ca bicicliştii să depăşească prin dreapta sau să circule printre benzile de trafic. Pe de altă parte, este de obicei legal ca un biciclist, sau orice şofer, să se abată, cu prudenţă, de la regulile de circulaţie atunci când şoseaua este blocată.

DEPLASAREA CU BICICLETA PE TROTUAR SAU PE PISTA PENTRU BICICLETE

Mulţi oameni consideră că trotuarul este un loc lipsit de riscuri pentru deplasarea cu bicicleta deoarece pe acolo nu circulă maşini. Din păcate, trotuarele nu prezintă siguranţă. Circulaţi pe ele doar dacă nu aveţi de ales.

Copacii, gardurile vii, maşinile parcate, clădirile şi portalurile crează spaţii cu vizibilitate redusă de-a lungul unui trotuar care este prea îngust pentru a vă permite să faceţi loc unui posibil trecător. Un pieton poate apărea brusc din lateral sau un copilaş se poate ivi din spatele unui adult. Niciodată nu treceţi pe lângă un pieton până nu vă asiguraţi că v-a observat.

Şi maşinile folosesc trotuarele – la fiecare drum de acces spre o clădire. Din moment ce nu există reguli clare pentru circulaţia pe un trotuar, singura variantă este aceea de a circula foarte încet şi de a privi în toate direcţiile înainte de a traversa un drum de acces.

O pistă pentru biciclete poate reprezenta uneori un drum prescurtat, plăcut şi captivant în acelaşi timp. Folosiţi-o cu prudenţă. Chiar dacă se presupune că aveţi prioritate pe un astfel de drum, pista poate fi prea îngustă pentru manevre sigure. Pietonii sunt imprevizibili, şi intersecţiile sunt adesea pline de pericole neaşteptate. O pistă pentru biciclete se poate aglomera cu cei care se deplasează pe patine cu rotile, cu cei care îşi plimbă câinii de companie, cu biciclişti neatenţi şi lipsiţi de experienţă. Majoritatea pistelor pentru biciclete nu reprezintă drumul potrivit pentru o cursă rapidă sau o deplasare rapidă la serviciu.

EVITAREA ZONELOR GREU VIZIBILE

De pe bicicletă puteţi vedea peste majoritatea maşinilor. Vă veţi obişnui cu acest avantaj. Totuşi, nu vă lăsaţi păcălit. Nu puteţi vedea peste o camionetă, un camion sau un autobuz. Dincolo de aceste vehicule înalte se ascund zone invizibile.

Să presupunem că circulaţi cu bicicleta pe o stradă cu două sensuri şi patru benzi. Aţi intrat pe banda interioară deoarece doriţi să viraţi la stânga. Semnalizaţi virajul la stânga şi continuaţi să vă deplasaţi. Pe stradă mai vedeţi doar un singur vehicul: o camionetă, venind spre dumneavoastră de pe banda de depăşire din sens opus. Se opreşte pentru a vă permite să viraţi la stânga. Puteţi realiza acest viraj fără riscuri?

Zona invizibilă: Şoferul (a) a oprit pentru a acorda prioritate biciclistului care virează la stânga. Biciclistul şi şoferul (b) au văzut amândoi întreaga şosea într-un moment sau altul, dar nu s-au văzut unul pe celălalt.

NU! În timp ce înaintaţi, din zona greu vizibilă de dincolo de camionetă vine o maşină ce se îndreaptă spre dumneavoastră. O maşină ar putea depăşi camioneta pe banda exterioară şi nu o veţi putea observa. Dacă aţi trece prin faţa camionetei, aţi avea o „surpriză” groaznică.

SUNTEŢI INVIZIBIL?

Oamenii adesea vă vor spune „să circulaţi cu bicicleta ca şi când aţi fi invizibil”. Acest sfat are sens doar în cazul în care vă aflaţi într-adevăr într-o zonă greu vizibilă de către ceilalţi participanţi la trafic. Pentru a circula întotdeauna ca şi când aţi fi invizibil, ar trebui să ieşiţi de pe şosea ori de câte ori o maşină se apropie din spate. De asemenea ar trebui să vă opriţi şi să aşteptaţi până ce se eliberează o intersecţie pentru a o traversa.

Dimpotrivă, circulaţi astfel încât să fiţi sigur că v-aţi făcut observat, că sunteţi vizibil. Purtaţi haine în culori vii în timpul zilei şi al nopţii şi folosiţi faruri electrice şi reflectorizante în timpul nopţii. Poziţionaţi-vă corect pe banda de circulaţie astfel încât să puteţi fi văzut. De asemenea, asiguraţi-vă că şoferii v-au văzut. Acesta este cel mai sigur mod de a circula cu bicicleta.

REALIZAREA CONTACTULUI VIZUAL

Cum puteţi verifica dacă şoferul v-a văzut?Iată un exemplu. Să presupunem că vă aflaţi pe o stradă principală şi vă deplasaţi spre o intersecţie. O maşină se apropie din dreapta, de pe o străduţă laterală unde se află un semafor. Cum procedaţi în această situaţie?

Când vă apropiaţi de intersecţie, priviţi spre fereastra maşinii şi realizaţi contactul vizual cu şoferul pentru a vă asigura că acesta v-a văzut. Asiguraţi-vă că maşina a încetinit mai mult decât ar încetini dacă nu aţi fi acolo.

Dacă priviţi spre fereastra maşinii, dar şoferul nu priveşte spre dumneavoastră, atunci fiţi foarte atent. Chiar dacă maşina este oprită la semafor, un şofer care nu ştie că sunteţi acolo nu are motive pentru a rămâne pe loc. Încetiniţi şi strigaţi-l pe şofer pentru a-i atrage atenţia. Înaintaţi doar când sunteţi sigur că şoferul vă aşteaptă.

CUM SĂ PROCEDAŢI ÎN CAZUL ŞOFERILOR NEPOLITICOŞI

Pentru a intimida un şofer care se află la un semafor şi vrea să vă blocheze calea, verificaţi traficul din spate, apoi continuaţi să pedalaţi, înaintând pe banda de circulaţie.
Pentru a intimida un şofer care ameninţă să vireze la stânga prin faţa dumneavoastră, înaintaţi pe banda de circulaţie pe care vă aflaţi pentru a vă face vizibil şi un caz de urgenţă, viraţi la dreapta pe calea de refugiu.

Unii şoferi vă blochează calea, trecând prin faţa dumneavoastră. Aceştia se ivesc de pe o străduţă laterală sau de la semafor şi vă tratează ca şi când nu aţi avea drepturi pe şosea.

Aceşti şoferi par mai periculoşi decât sunt cu adevărat. Majoritatea şoferilor care procedează astfel încearcă doar să pară „grozavi”. Ei înaintează cu un picior pe pedala de frână, aşteptând să vadă dacă veţi opri.

Dacă cedaţi în faţa unei astfel de tactici de intimidare, veţi încetini şi vă veţi simţi umilit. Apăraţi-vă drepturile. Nu permiteţi şoferilor nepoliticoşi să vă strice călătoria. Arătaţi-le că nu sunt „grozavi”. Iată cum.

Cu puţină experienţă şi după ce învăţaţi tehnicile frânării în caz de urgenţă, aşa cum sunt prezentate în această carte, veţi cunoaşte bine distanţa necesară opririi bicicletei în orice situaţie.

Puteţi intimida un şofer nepoliticos arătându-i clar că nu aveţi de gând să opriţi. Înaintaţi şi continuaţi să pedalaţi, deoarece aceasta este un semn clar pentru şofer. Între timp, anticipaţi omentul când va trebui să frânaţi, în cazul în care şoferul vă blochează oricum calea. În 999 din 1000 de cazuri, şoferul va opri şi va aştepta să treceţi. Înaintaţi pe lângă maşină. În cazul rar în care şoferul nu opreşte, veţi fi pregătit să frânaţi la timp.

Adevăratul pericol în intersecţii îl reprezintă şoferii care trec în viteză pe lângă semafoare sau pe roşu sau care se opresc şi pornesc din nou fără a privi în celelalte direcţii. Dar aceşti şoferi sunt rar întâlniţi; accidentele cauzate de aceştia sunt în scădere.

ÎNAINTAREA UNEI PLÂNGERI ÎMPOTRIVA ŞOFERILOR NEATENŢI

Dacă un automobilist, cu voie sau fără voie, vă pune viaţa în pericol, notaţi-vă numărul de înmatriculare al autovehiculului acestuia şi, dacă este posibil, o descriere a şoferului respectiv. În anumite zone puteţi reclama incidentul la Departamentul Vehiculelor cu Motor (Department of Motor Vehicles). Dacă şoferul în cauză este angajatul unei firme comerciale. Informaţi-l pe angajator. Puteţi să-l reclamaţi pe angajator la Departamentul Vehiculelor cu Motor sau la agenţiile de licenţiere care reglementează circulaţia camioanelor. Veţi putea de asemenea să depuneţi plângere în instanţă pentru tentativă de lovire dacă şoferul a încercat să vă lovească sau a aruncat cu un obiect spre dumneavoastră, sau pentru atac şi acte de violenţă dacă aţi fost lovit cu maşina sau cu un alt obiect.

ÎN CAZUL UNUI ACCIDENT

În urma oricărei accidentări, căutaţi îngrijire medicală adecvată şi înaintea următoarei deplasări rugaţi un mecanic calificat să verifice dacă bicicleta este în stare bună de funcţionare.

Majoritatea accidentelor de bicicletă nu implică şi alte persoane şi pot fi evitate prin buna stăpânire a tehnicilor de deplasare cu bicicleta. Aceste accidente sunt în mod obişnuit rezultatul faptului că biciclistul pierde controlul atunci când se află pe o suprafaţă inadecvată sau când loveşte un obiect fix (vedeţi Moritz, William: „Biciclistul Adult în Statele Unite – Caracteristici şi Experienţă”, Transportation Research Board, 1998). Dar în cazul unui accident în care sunt implicate şi alte persoane, mai întâi căutaţi îngrijire medicală adecvată pentru toate persoanele. Adunaţi cât mai multe informaţii de la locul accidentului inclusiv numele celorlalte persoane implicate, adresele, informaţii despre asigurare. Nu uitaţi că este posibil să observaţi avariile asupra bicicletei abia mai târziu. Cereţi sfatul unui avocat, mai ales dacă există o dispută în privinţa vinovatului. Fiţi prudent – mulţi oameni, inclusiv ofiţerii de poliţie şi reprezentanţii firmelor de asigurare, nu înţeleg că şi bicicliştii au drepturi în circulaţia pe şosea şi aceasta îi îndeamnă să vă privească ca pe cel vinovat. Din acest motiv, nu vă cereţi scuze şi nu spuneţi nimic ce ar putea fi interpretat ca o recunoaştere a vinei şi nu spuneţi că nu sunteţi rănit – este posibil să observaţi că sunteţi rănit abia mai târziu. Dacă ofiţerul care investighează accidentul primeşte din partea şoferului o versiune asupra evenimentului şi această versiune diferă de a dumneavoastră, insistaţi cu politeţe ca ofiţerul să înregistreze şi versiunea dumneavoastră.

REDUCEREA CONFLICTELOR DINTRE BICICLIŞTI ŞI AUTOMOBILIŞTI

În cele mai multe cazuri, bicicliştii îi supără pe automobilişti prin executarea unor manevre imprevizibile împotriva cărora vă avertizează şi această carte.

Instrucţiunea care inspiră teama – „întotdeauna staţi departe de trafic” – este transmisă copiilor de către părinţi care nu ştiu prea multe despre deplasarea cu bicicleta – orbul care îl povăţuieşte pe alt orb. Începând aproximativ din 1930 până în 1965 puţini adulţi au circulat cu bicicleta în America de Nord şi aceasta a fost o perioadă de timp destul de lungă pentru ca ideile greşite despre deplasarea cu bicicleta să se înrădăcineze adânc.

Desigur, copiilor nu trebuie să li se permită să se deplaseze cu bicicleta în cadrul traficului, precum nu li se permite să conducă automobile. Dar aceasta nu înseamnă că bicicliştii adulţi trebuie să circule cu bicicleta asemenea copiilor.

Întotdeauna vor exista persoane în maşini care vor striga: „Ieşiţi de pe şosea!” Nu-i lăsaţi să vă afecteze. Poziţionaţi-vă astfel încât să-i încurajaţi pe şoferii din jur să circule corect. Dacă unii biciclişti execută manevre greşite, şoferii vor avea probleme şi în înţelegerea manevrelor corecte. Este nevoie să transmiteţi semnale foarte clare. Pe măsură ce acumulează experienţă, şoferii vor descoperi că circulă mai uşor în preajma bicicliştilor care execută manevre corecte.

Numărul bicicliştilor adulţi este în creştere şi, în viitor, din ce în ce mai mulţi şoferi vor înţelege că este mult mai raţional să utilizeze şoseaua alături de biciclişti. Bicicletele ocupă mai puţin spaţiu decât maşinile; fiecare persoană care alege să se deplaseze cu bicicleta mai degrabă decât să conducă o maşină contribuie la reducerea problemelor din trafic.

REZUMAT

Dacă sunteţi conştient că există şi situaţii dificile, veţi putea să anticipaţi şi să evitaţi problemele sau să faceţi faţă problemelor inevitabile. Fiţi politicos şi respectuos faţă de ceilalţi participanţi la trafic astfel încât să evitaţi conflictele, dar afirmaţi-vă cu fermitate dreptul legal de a circula în siguranţă. Întotdeauna să fiţi pregătit pentru a folosi manevrele de urgenţă.


Cuprins Capitolul anterior Capitolul următor
© Traducere si adaptare dupa Bicycling Street Smarts by John S. Allen http://www.bikemaps.com/bss.htm.
Majoritatea textelor si ilustratiilor sunt republicate sub licenta Rodale Press. Autorul John Allen si editorul Rubel Bikemaps detin drepturile de autor asupra textelor si ilustratiilor din acest material, in toate editiile in care acesta apare sau a aparut.
mtb-tours.kerucov.ro: Bike Ride To Gura Vadului, 17 octombrie 2015 – 18 octombrie 2015, Judetul Buzau, Judetul Prahova, Romania
12 Oct 2015 13:40 - Eveniment / traseu biciclete: BIKE RIDE TO GURA VADULUI, 17 octombrie 2015 - 18 octombrie 2015, in zona Judetul Buzau, Judetul Prahova, Romania - Acea...

mtb-tours.kerucov.ro: Constanta History Race 2015, 18 octombrie 2015, Judetul Constanta, Romania
12 Oct 2015 13:30 - Eveniment / traseu biciclete: CONSTANTA HISTORY RACE 2015, 18 octombrie 2015, in zona Judetul Constanta, Romania - History Race 2015 - Pentru formular...

freerider.ro: Retrospectiva saptamanii 5 – 11 octombrie 2015
12 Oct 2015 12:40 - Astăzi îți prezentăm cele mai interesante articole ale săptămânii trecute. Luni 5 octombrie Tare ca Piatra anun#...In Statele Unite, Lance Armstrong, cel mai titrat ciclist profesionist din toate timpurile, a acceptat să participe la o campanie non-profit pentru promovarea traficului în siguranţă.
2004 - 2021 © www.biciclete.net este un proiect Vlad Dulea