Acest manual vă va învăţa să vă deplasaţi cu bicicleta în siguranţă pe şoselele şi străzile publice.
Majoritatea cărţilor despre mersul cu bicicleta încep cu informaţii despre alegerea unei biciclete şi a accesoriilor. Aceasta va fi diferită. Noi vom începe cu informaţii despre atitudinea bicicliştilor în trafic.
Cel mai important factor în modul în care vă deplasaţi cu bicicleta este cum vă simţiţi în acel moment. Dacă veţi considera că deplasarea cu bicicleta este plăcută şi realmente sigură, atunci veţi dori să parcurgeţi distanţe mai mari şi să vă îndreptaţi spre destinaţii variate. Dar pentru a realiza acestea, de obicei sunteţi nevoit să circulaţi în compania maşinilor – şi pentru a merge alături de maşini este nevoie de o conduită care să indice siguranţă şi stăpânire de sine.
Atunci când veţi avea această stăpânire de sine, veţi putea să circulaţi în trafic, în siguranţă şi în mod agreabil, fie pentru a face naveta la serviciu, fie pentru a parcurge trasee mai lungi pe aproape orice tip de drumuri. Aproape oricine poate deveni un biciclist sigur pe sine şi foarte agil în trafic. Începeţi cu situaţiile în care vă simţiţi mai confortabil şi apoi continuaţi cu cele mai dificile. Acest manual vă va arăta cum.
Reţineţi că regulile de circulaţie se adresează tuturor conducătorilor de vehicule, fără a ţine seama de tipul vehiculului. Dar legile însele adesea descriu doar ceea ce trebuie să facă un biciclist şi nu cum să facă acel lucru. Acest manual descrie cum. Acest manual vă va învăţa cum să circulaţi în siguranţă pe şoselele şi străzile publice.
COPIII
Deplasarea cu bicicleta, fără riscuri, necesită abilitatea de a procesa informaţiile despre condiţiile de trafic, tocmai ca şi în cazul conducerii unui automobil. Această abilitate se dezvoltă pe măsura înaintării în vârstă şi educaţie. Copiii nu sunt pregătiţi să circule cu bicicleta în trafic până ce nu au acele abilităţi psihice şi cognitive necesare. Când un părinte sau un supraveghetor are certitudinea că un copil este pregătit, acel copil poate începe cu situaţiile uşoare (pe străzile liniştite din împrejurimi sau pe drumuri rurale) sub stricta supraveghere a unei persoane care cunoaşte principiile deplasării cu bicicleta, fără riscuri, aşa cum sunt ele prezentate în acest manual.
ALEGEREA ECHIPAMENTULUI
Câteva cuvinte despre echipament - - aveţi într-adevăr nevoie de echipament adecvat pentru a pune în practică ideile din această carte.
BICICLETA DUMNEAVOASTRĂ
Bicicleta trebuie să corespundă stilului dumneavoastră de a cicla. Există multe tipuri de biciclete. Trebuie să aveţi în vedere nivelul dumneavoastră de îndemânare şi unde doriţi să mergeţi cu bicicleta. Un bun magazin de biciclete vă poate ajuta să faceţi alegerea potrivită.
Pentru confort, bicicleta trebuie să corespundă proporţiilor corpului dumneavoastră asemenea unui bun costum. Un început îl constituie găsirea unei biciclete cu un cadru a cărui înălţime să fie adecvată, aceasta putând fi verificată prin aplecarea peste bicicletă. Alte măsuri sunt la fel de importante. De exemplu, majoritatea femeilor trbuie să fie atente pentru a cumpăra biciclete cu un tub superior scurt deoarece, în cazul femeilor lungimea părţii superioare a corpului este mai scurtă decât lungimea picioarelor.
Axul pedalelor, suportul ghidoanelor, ghidoanele şi şaua pot fi schimbate pentru a vi se potrivi mai bine. Un bun magazin de biciclete vă va ajuta să selectaţi elementele care vi se potrivesc.
Modernă sau tradiţională, bicicleta dumneavoastră trebuie să fie într-o bună stare de funcţionare. Vitezele şi frânele trebuie să funcţioneze uşor şi fără riscuri. Dacă nu sunteţi sigur că bicicleta dumneavoastră este în cea mai bună stare de funcţionare, duceţi-o la un mecanic în domeniu, la un bun magazin de biciclete.
CASCA
Casca este vitală în prevenirea accidentărilor. Dacă purtaţi cască ori de câte ori circulaţi cu bicicleta, puteţi reduce cu 85% riscul unei grave accidentări la cap. O cască bună reduce riscul unui accident fatal atât în cazul bicicliştilor cât şi al automobiliştilor (Consiliul Naţional de Siguranţă şi H. Katteler; Procesul Verbal al Conferinţei "Oraşul pe bicicletă", Bremen, Germania, 1981). Este foarte important să aveţi o cască confortabilă, bine aşezată pe cap şi care să vă acopere fruntea, altfel nu veţi fi protejat corespunzător.
OGLINDA RETROVIZOARE
O oglindă retrovizoare poate fi utilă atunci când circulaţi. O oglindă mică, fixată pe cască, oferă un vast câmp vizual şi vă protejează de riscurile din trafic. Direcţionaţi-o spre partea laterală a capului astfel încât să puteţi vedea în spate. Ar trebui să puteţi vedea urechea stângă în partea dreaptă a oglindei. Veţi avea nevoie de câteva săptămâni pentru a învăţa să folosiţi oglinda. Dacă totuşi nu vă obişnuiţi cu ea după această perioadă de timp, folosiţi în schimb o oglindă fixată la capătul ghidonului.
MĂNUŞILE
Mănuşile fără degete, special concepute pentru ciclism, vă sporesc confortul în timpul curselor lungi deoarece vă protejează mâinile împotriva şocului pe care drumul îl imprimă ghidoanelor. De asemenea vă protejează mâinile în cazul căderilor.
UNELTELE
O mică trusă de unelte, o trusă de reparat camere de aer şi o pompă de umflat pneuri ataşată de cadru – precum şi abilitatea de a le folosi – vă vor ajuta să reîncepeţi cursa atunci când bicicleta are un cauciuc dezumflat sau alte defecţiuni minore. Majoritatea reparaţiilor care trebuie făcute făcute pe traseu sunt simple şi uşor de învăţat.
BAGAJELE
O sticlă de apă fixată pe cadru vă permite să beţi în timp ce vă deplasaţi – aspect important în orice călătorie mai lungă de o oră. Omică geantă fixată pe mâner sau pe rastel va conţine unelte, îmbrăcămintea, hărţile sau alte obiecte pe care le luaţi cu dumneavoastră în călătorii. O geantă pe bicicletă este o alegere mult mai bună decât un rucsac în spate care vă va încălzi spatele şi va produce sudoare când vremea este caldă.
LACĂTUL
Cumpăraţi un lacăt bun. Încuiaţi cu lacăt cadrul bicicletei şi orice alte componente uşor de desfăcut, sau luaţi-le cu dumneavoastră.