Capatul din spate (versiunea 2)


Versiunea 2

O masina ciocneste un ciclist pe la spate. Acest tip de coliziune este rara in timpul zilei. Dar creste dramatic noaptea pentru ca o parte din ciclist circula ilegal fara faruri.

Ce vede un ciclist

O masina te ciocneste de la spate.Acest lucru este ce ii sperie mai rau pe multi ciclisti, dar nu este cel mai frecvent tip de acident. Oricum este coliziunea cel mai greu de evitat, pentru ca de obicei nu te uiti in spatele tau.Cel mai bun lucru pentru a evita aceasta e sa mergi pe drumuri foarte mari, si in benzi special amenajate pentru biciclete , sau pe drumuri unde traficul se misca incet. Sa fi lovit de la spate in miezul zilei este foarte rar.

Cum un ciclist poate evita acest tip de coliziune:

  1. Cumpara un far pe spate. Daca circuli pe timp de noapte trebuie sa folosesti un far si pe fata si pe spatele bicicletei. Nu numai ca iti cresc sansele de a fi vizibil , dar este impus de lege.
Nu putem sublinia mai mult:

Daca circuli pe timp de noapte cumpara faruri adecvate!

  1. Alege strazi mari. Circula pe strazi  atat de mari incat pot incapea o masica si o bicicleta una langa alta. Prin acest lucru o masina te poate evita , chiar daca nu te vede.

  2. Alege strazi unde traficul se misca incet. Cu cat mai inceata este o masina, cu atat are mai mult timp ca sa te vada.Cand este posibil ia strada pe unde traficul se misca incet.

  3. Foloseste strazi laturalnice in weekend. Vinerea si sambata seara ori noapte e mai probabil sa gasesti soferi in stare de ebrietate. Asa ca in loc de arterele principale folositi strazile de cartier.

  4. Cumpara o oglinda retrovizoare. Oglinzile nu sunt chiar asa de scumpe. Odata ce te-ai obisnuit cu ele, o sa te intrebi cum te-ai descurcat fara ele. Paranoia unui ciclist scade cu pana la 80% dupa ce se obisnuieste cu oglinzile. Daca nu v-ati convins, dupa ce ati circulat o buna vreme cu oglinzi, dati-le jos si iesiti pe strada. Vati vedea ca deseori priviti la locul unde erau si ca va simtiti foarte nesiguri.

Ce vede un sofer

De obicei soferul nu-l vede pe ciclist si drept urmare il loveste.

Cum un sofer poate sa evite acest tip de coliziune:

  1. Fi tot timpu in alerta. Fi tot timpul atent. Fi responsabil. Lovind o alta masina in spate este vina soferului care a lovit masina in spate. Din orice motiv  nu poti sa vezi drumul din fata, daca e posibil incetineste sau opreste-te, pana cand poti vedea strada.

Chiar si circuland noaptea sau pe conditi meteo nefavorabile care scad vizibilitatea , oricum este responsabilitatea ta da a nu lovi alte vehicule din spate.

© Traducere si adaptare dupa The 10 Most Common Car-Bike Collisions & How to Avoid Them - realizat de Marin "Share The Road" Program http://www.marinsharetheroad.org/ pe baza materialului pus la dispozitie de Michael Bluejay http://www.bicyclesafe.com/.
Toate drepturile asupra continutului acestui material apartin autorilor.
Biciclete.net detine in exclusivitate dreptul de a publica acest material in limba romana.
mtb-tours.kerucov.ro: Bike Ride To Gura Vadului, 17 octombrie 2015 – 18 octombrie 2015, Judetul Buzau, Judetul Prahova, Romania
12 Oct 2015 13:40 - Eveniment / traseu biciclete: BIKE RIDE TO GURA VADULUI, 17 octombrie 2015 - 18 octombrie 2015, in zona Judetul Buzau, Judetul Prahova, Romania - Acea...

mtb-tours.kerucov.ro: Constanta History Race 2015, 18 octombrie 2015, Judetul Constanta, Romania
12 Oct 2015 13:30 - Eveniment / traseu biciclete: CONSTANTA HISTORY RACE 2015, 18 octombrie 2015, in zona Judetul Constanta, Romania - History Race 2015 - Pentru formular...

freerider.ro: Retrospectiva saptamanii 5 – 11 octombrie 2015
12 Oct 2015 12:40 - Astăzi îți prezentăm cele mai interesante articole ale săptămânii trecute. Luni 5 octombrie Tare ca Piatra anun#...In Statele Unite, Lance Armstrong, cel mai titrat ciclist profesionist din toate timpurile, a acceptat să participe la o campanie non-profit pentru promovarea traficului în siguranţă.
2004 - 2021 © www.biciclete.net este un proiect Vlad Dulea