Trecerea pe stanga


O masina face stanga si apreciaza gresit viteza unui ciclist (sau nu il vede pe ciclist) .Observa ca aici sunt doua tipuri de coliziuni : ori ciclistul este in fata masini si masina loveste ciclistul, ori masina vireza direct in fata ciclistului si ciclistul loveste masina .

Ce vede un ciclist

O masina vine spre tine si face stanga in fata ta , sau intra direct in tine

Cum poate un ciclist sa evite aceasta coliziune:

  1. Cumpara un far. Daca mergi noaptea , TREBUIE sa FOLESESTI farul. Este impus prin lege.

  2. Poarta haine de culoare deschisa, chiar si in timpul zilei. Bicicletele nu sunt asa de usor de observat ca masinile.Veste galbene sau portocalii fosforescente se difera repede de fundal .Daca ai un prieten care merge pe bicicleta care la distanta de tine, purtand una din veste fosforescente, in timpul zilei, la aproximatim 400m , nu vei putea sa-ti vezi prietnul sau bicicleta acestuia deloc,dar vesta o vei putea vedea clar .

  3. Incetineste. Daca nu poti vedea soferul (in special noaptea), mergi cat mai incet pt a putea opri daca este necesar. Desigur,nu e in avantajul tau,dar e mai bine decat sa faci accident.

Ce vede un sofer

Teoretic soferul nu vede deloc ciclistul ,sau il vede dar cu siguranta nu aproximeaza corect viteza acestuia.

Cum un sofer poate evita acest tip de coliziune :

  1. Sa stie cat de repede merg si pot merge bicicletele. Pe o autostrada un ciclist poate merge cu o viteza cuprinsa intre 5 si 30 km/h. De regula viteza lor este mai mare cand drumul este in coborare si mai mica atunci cand urca.

  2. Pastreaza distanta cand intorci la stanga. Ca sofer, ai fost instruit sa te uiti si sa eviti masinile. Bicicletele sunt mult mai mici si mult mai greu de vazut. Intotdeauna asigura-te de 2 ori inainte sa intorci la stanga sa vezi daca vine vreo bicicleta.
© Traducere si adaptare dupa The 10 Most Common Car-Bike Collisions & How to Avoid Them - realizat de Marin "Share The Road" Program http://www.marinsharetheroad.org/ pe baza materialului pus la dispozitie de Michael Bluejay http://www.bicyclesafe.com/.
Toate drepturile asupra continutului acestui material apartin autorilor.
Biciclete.net detine in exclusivitate dreptul de a publica acest material in limba romana.
mtb-tours.kerucov.ro: Bike Ride To Gura Vadului, 17 octombrie 2015 – 18 octombrie 2015, Judetul Buzau, Judetul Prahova, Romania
12 Oct 2015 13:40 - Eveniment / traseu biciclete: BIKE RIDE TO GURA VADULUI, 17 octombrie 2015 - 18 octombrie 2015, in zona Judetul Buzau, Judetul Prahova, Romania - Acea...

mtb-tours.kerucov.ro: Constanta History Race 2015, 18 octombrie 2015, Judetul Constanta, Romania
12 Oct 2015 13:30 - Eveniment / traseu biciclete: CONSTANTA HISTORY RACE 2015, 18 octombrie 2015, in zona Judetul Constanta, Romania - History Race 2015 - Pentru formular...

freerider.ro: Retrospectiva saptamanii 5 – 11 octombrie 2015
12 Oct 2015 12:40 - Astăzi îți prezentăm cele mai interesante articole ale săptămânii trecute. Luni 5 octombrie Tare ca Piatra anun#...In Statele Unite, Lance Armstrong, cel mai titrat ciclist profesionist din toate timpurile, a acceptat să participe la o campanie non-profit pentru promovarea traficului în siguranţă.
2004 - 2024 © www.biciclete.net este un proiect Vlad Dulea